Počet položek: 0 0,- Kč

Mytí a sušení

Pokud jde o mytí karoserie, je vždy nejlepší udělat to ručně. Je to jediný způsob, kdy si můžete být jisti, že bude vaše auto či motorka umyté kompletně od shora až dolů. A nyní s příchodem mycích prostředků bez použití vody máte na výběr, zda zvolíte ten, nebo zůstanete věrni kbelíku a zahradní hadici. Vše, co dále potřebujete, jsou už jen správné produkty a vhodné místo nejlépe ve stínu.

Pokud jde o mytí karoserie, je vždy nejlepší udělat to ručně. Je to jediný způsob, kdy si můžete být jisti, že bude vaše auto či motorka umyté kompletně od shora až dolů. A nyní s příchodem mycích prostředků bez použití vody máte na výběr, zda zvolíte ten, nebo zůstanete věrni kbelíku a zahradní hadici. Vše, co dále potřebujete, jsou už jen správné produkty a vhodné místo nejlépe ve stínu.

Uvodní obrázek k článku

Mytí karosérie

Mytí je dobrou příležitostí k propojení s vozem. Poznejte všechny jeho části, tvary, křivky, skuliny a drážky. Než auto namočíte a zpěníte šamponem, zamyslete se nad všemi částmi. Proces mytí těží z pečlivě rozvržené pozornosti, pouhé namydlení a spláchnutí vodou není pro skvělý lesk dostačující.

Naplánujte si, jaké konkrétní mycí úkony budete provádět. Kvalitní šampon sice umožňuje rychlé mytí, ale i když funguje na jakémkoliv povrchu, existují specializované postupy a prostředky, které fungují ještě lépe. Pro kvalitní výsledek tedy nestačí jen hadice s vodou a houba. Nemyjete jenom karosérii, ale také disky, pneumatiky, nárazníky, kovy, sklo a jiné materiály. V mnoha případech vyplývá kvalitní umytí jednotlivých součástí z dobré úvahy.

Než začnete, můžete se podívat na krátké video:

 

Několik důležitých informací a rad

    • Vždy umývejte od shora dolů. Dole je nejvíce nečistot a nemá smysl je roztírat výš.

 

    • Vždy si dobře rozmyslete, co všechno budete omývat. Perfektnímu mytí jednotlivých částí se podrobně věnujeme v tomto průvodci. Pro příklad: před celkovým omytím karosérie je potřeba provést speciální čištění pneumatik, ale samotný lesk na pneumatiky aplikujete až na závěr.

 

    • Ujistěte se, že používáte správné přípravky pro daný úkon. Čističe disků by se určitě neměly dostat do kontaktu s lakem, apod.

 

  • Konkrétní postup provádějte opatrně bez možného nežádoucího vlivu na ostatní povrchy. Při použití kartáčů rozhodně nezasahujte do laku.

Uvodní obrázek k článku

Šampony a mycí roztoky

Jaký typ šamponu používáte? Nestačí jen hezký obal a hodně pěny. Je to hlavně o tom, jaké čisticí a mycí složky byly použity při jejich výrobě. Rozhodně nechte všechny obyčejné přípravky jako saponáty a čisticí prostředky pro domácnost stranou, protože obsahují látky k odstranění mastnoty a vosku. Tyto látky naopak nejsou obsaženy ve většině automobilových šamponech. Prostředky pro mytí automobilů, jako je například Mothers® California Gold® Carnauba Wash & Wax, jsou svým složením připraveny pro odstranění nečistot, ale laky a jejich ochranné vrstvy nepoškozují a naopak podporují. Správné přípravky pro mytí vozidel vám pomáhají vypořádat se s nečistotami, nedostatky a špínou, ale neodstraňují z laku vosk nebo mazivo z exponovaných spojů. Opravdové a kvalitní šampony pro mytí vozidel jsou záměrně jemné, takže můžete omývat opakovaně špinavá místa, aniž byste lak poškodili či smývali voskovou vrstvu.

Některé mycí přípravky (jako zmíněný Carnauba Wash & Wax) mají příměs karnauby, která po umytí zanechává ochrannou vrstvu a podporuje lesk. Sice lak neuchrání před tajfunem, ale i sebemenší ochrana laku je lepší než žádná!

TIP – Pokud je potřeba odstranit vosk
Pokud potřebujete z laku odstranit vosk, clay nebo leštěnka, jako je Mothers® California Gold® Pure Polish, to udělají bez rizika pro lak(oběma se věnujeme v části Příprava laku a voskování).
Vosky s obsahem abraziv mají také podobný účinek (např. Mothers® Carnauba Cleaner Wax a Synthetic Paste Wax), přestože zanechávají ochrannou vrstvu.

Uvodní obrázek k článku

Odstranění zaschlých nečistot a hmyzu

Snadný způsob, jak se lehce vypořádat s nalepenými či zasekanými nečistotami, zaschlým hmyzem či ptačím trusem a dalšími nástrahami, je předmýt tyto extra špinavé části karoserie. Než začnete omývat celé vozidlo, uvolněte výše zmíněné nečistoty buď samotným nezředěným šamponem, nebo lehkým nástřikem přípravku Mothers® Waterless Wash & Wax nebo Instant Detailer. Hustý šampon, jako je Mothers® Carnauba Wash & Wax, se na znečištěných místech zachytí a umožní vám jejich snadnější umytí. Nemějte obavy o poškození laku – nezředěný Mothers® Carnauba Wash & Wax nemá negativní vliv na povrch laku.

Závodní auta a velké kamiony také potřebují mytí
Pokud předmýváte závodní vůz či tahač, kde se mohou vyskytovat nečistoty na bázi kaučuku, má pro vás Mothers® speciální čisticí prostředek nazvaný R3 – Racing Rubber Remover. Stačí nastříkat a jednoduše setřít nalepené nečistoty. Doplňující obrázek k článku

Uvodní obrázek k článku

Mytí a oplachování

Začněte oplachem proudem vody. Lepší než jedna úzká tryska se silným proudem vody je nastavení mycí hubice na „sprchu“. Proud vody na mytí automobilů by měl být dostatečně silný, ale ne prudký. Silný a úzký proud stlačené vody může narušit nejenom vosk, ale také poškodit lak a ozdobné části. Oplachujte pro uvolnění hrubých nečistot, ale nalepené skvrny a zaschlé šmouhy nechte až na ruční mytí. Mějte připravené dostatečné množství vody na opláchnutí šamponu a pěny, mycí roztok a pěnu byste rozhodně neměli nechat zaschnout. Stejně tak byste neměli nechat zaschnout vodu po oplachu, protože by vás pak zbytečně čekal další proces odstraňování zaschlých vodních skvrn. Je-li horko, nejste ve stínu a musíte mýt na slunci, udržujte si povrch karoserie stále mokrý a chladný pravidelným postřikem vody.

Příprava pro mycí proces

    • Kdy a kde myjete? Perfektní místo pro mytí je ve stínu. Snažte se vyhnout mytí na přímém slunci a nikdy neumývejte auto, když je povrch rozpálený(od slunce, od brzd, od motoru, atd.).

 

    • Než začnete mýt, myslete na to, jak budete sušit a zda to stihnete. Samovolně na slunci zaschlá voda vytvoří po opláchnutí na povrchu skvrny. Mějte připravené kvalitní sušicí utěrky a ručníky a pokud můžete, dejte po umytí vozidlo do garáže či do stínu.

 

  • V případě zaschlých vodních skvrn, které se objevují navzdory vaší nejlepší přípravě, vám je pomohou odstranit Mothers® Instant Detailer, Mothers® Spray Wax nebo Mothers® Waterless Wash & Wax.

Uvodní obrázek k článku

Pro nejlepší umytí použijte jemnou mycí rukavici z jehněčí vlny. Pokud ji ještě nemáte, použijte kvalitní mikrovlákno. V každém případě je potřeba mycí náčiní často a poctivě namáčet a proplachovat. Umývejte vždy od shora dolů.

TIP – Metoda dvou kbelíků
Použijte dva kbelíky (např. Mothers® kbelík s víkem) pro nejbezpečnější umytí! Jeden kbelík obsahuje mycí roztok, druhý pouze čistou vodu. Houbu nebo mycí rukavici oplachujte od špíny v čisté vodě a následně znovu smáčejte v mycím roztoku pro další umytí. Tím si zajistíte, že se vám do mycího roztoku nedostanou žádné kontaminanty, které by mohly následně poškrábat povrch. Doplňující obrázek k článku

Použití Speed Clay při mytí

Stejně jako pískání či hudba, pomůže vám při mytí a dekontaminaci Mother® Speed Clay 2.0. Na mokré karoserii a za pomoci mycího roztoku s ním před samotným mytím odstraníte kontaminanty a sejmete tak dvě mouchy jednou ranou.

Uvodní obrázek k článku

Namočte Clay 2.0 do kbelíku s mycím roztokem, aby byl dostatečně mokrý. Pomáhá to udržovat pracovní plochu dostatečně kluzkou, mycí roztok s pěnou funguje jako lubrikant, což je rozhodující pro dobrý výsledek.

Uvodní obrázek k článku

Jednoduše klouzejte nástrojem přes plochu dlouhými rovnými pohyby. Povrch karoserie by měl být hladký na dotek, proto po povrchu přejeďte rukou, abyste zkontrolovali, zda již neucítíte nečistoty a případně postup opakujte. Pokud by Vám snad clay při práci vyklouzl z ruky a spadl na zem, v žádném případě v práci nepokračujte. Neděje se sice nic zásadního, ale musíte nejprve clay řádně opláchnout pod tekoucí vodou, pak můžete v clayování pokračovat. Po dokončení práce clay dobře opláchněte pod tekoucí vodou a osušte, máte ho tak připravený pro příště. Je to opravdu tak snadné!

 

Uvodní obrázek k článku

Speciální mycí nástroje, které byste měli zkusit

    • Pokud používáte houbu, můžete v tom pokračovat, je zde ale lepší volba – mycí rukavice. Vyzkoušejte nejlépe tu z jehněčí vlny nebo mikrovlákna. Podívejte se na naše mycí rukavice a mikrovlákna a srovnejte je s ostatními. Rozdíl v kvalitě vláken Mothers® oproti jiným poznáte okamžitě.

 

    • Používejte pouze měkké kartáče v různých velikostech s rozmanitým spektrem použití pro netovární disky, nárazuvzdorné plasty (nárazy a blatníky), podběhy nebo pro mezery mezi jednotlivými díly. Štětiny se dostanou i do míst, kam se rukavice, mikrovlákno, ani houba nedostane.

 

  • Mírně tvrdší (nezaměňujte je s opravdu tvrdými) štětiny budete potřebovat na vyčištění bočních stěn pneumatik, továrních disků a podvozku. Kartáč s dlouhou rukojetí může sloužit pro čištění podběhů, částí podvozku, apod.

Uvodní obrázek k článku

    • Jelenice – zastaralý, dříve používaný materiál pro péči o vozidlo. Nepoužívejte ji k utírání a sušení laku – svou přilnavostí k povrchu je to zkáza pro vosky i lak samotný. Jelenice je vhodná pro sušení tvrdých povrchů jako je sklo a chrom, ale na nic jiného ji nepoužívejte!

 

    • Když se dostanete k pneumatikám a potřebujete malou houbičku pro aplikaci oživovače a lesku, schovejte si třeba několik starých kuchyňských houbiček a nastříhejte je na menší kousky. Houbičky pak můžete používat na pneumatiky opakovaně, protože při aplikaci absorbují spoustu přípravku i pro příště.

 

  • Na hadici použijte kvalitní vodní trysky, ideálně s variabilním rozsahem nastavení proudu vody a s možností úplného vypnutí.
TIP – Co dělat, když vám náčiní spadne na zem
Pokud vám ručník, rukavice nebo houba spadne na zem, v žádném případě je dál nepoužívejte. Můžete ji buď důkladně prohlédnout a odstranit každou nečistotu, která může poškrábat lak. Nebo je můžete hodit do pračky na šetrný cyklus. Bez ohledu na to, zda vám mycí pomůcky spadly na zem či nikoliv, je dobré je po každém mytí vyprat v pračce, protože ve vláknech budou zachyceny částice nečistot. Přinejmenším je po každém mytí důkladně propláchněte.

Uvodní obrázek k článku

Jak správně sušit

Osušte vozidlo co nejrychleji po mytí s použitím bavlny nebo mikrovlákna. Doporučujeme jedno do každé ruky, případě mějte v záloze připravené druhé. Doporučujeme kvalitní ručník z mikrovlákna. Jeho drobná syntetická vlákna nepoškrábou lak jako běžné polyesterové syntetické materiály a absorbují větší množství vody. Pokud trváte na bavlněných ručnících, kvalita je důležitá – čím je vetší gramáž, tím je bavlna hutnější a dokáže lépe pohltit veškeré nečistoty při sušení.

TIP – Sheeting pro snadnější sušení
Při oplachování proudem stříká voda všude kolem. Před sušením proto mírným souvislým proudem nechte hlavně z vodorovných ploch vodu samovolně odtéct. Díky jejím fyzikálním vlastnostem spustíte tzv. Sheeting, kdy proud z povrchu sbírá samostatné kapky. Sheeting nespotřebuje mnoho vody a usnadní vám sušení. Doplňující obrázek k článku

Pro velké plochy nabízí Mothers® velký mikrovláknový sušicí ručník s pěnovým jádrem a vaflovou strukturou. Pro paprsky kol, mezidveřní prostory a další méně přístupná místa můžete použít malý mikrovláknový ručník s vaflovou strukturou.

Uvodní obrázek k článku

Tipy a triky

    • Při mytí vozidlo pravidelně oplachujte, abyste povrch udrželi mokrý a zabránili předčasnému zasychání a tvorbě vodních skvrn. Jejich odstraňování je pracné.

 

    • Sušte nejlépe ve stínu, aby byl povrch chladný. Pro perfektní výsledek potřebujete sušit ručníkem, ne sluncem a horkým vzduchem.

 

    • Pokud to lze, začněte sušením skel. Suchý ručník je na skla ideální, nezanechává šmouhy. Nepatrně také navlhčíte a změkčíte ručník pro následné sušení karoserie, abyste předešli sebemenším mikroškrábancům.

 

  • Vždy je lepší mít připraveno více ručníků, aby byl vždy perfektně čistý.

Pokud nestihnete lak vysušit dostatečně rychle, pravděpodobně budete řešit zaschlé vodní skvrny. Použijte Mothers® Instant Detailer, Mothers® Spray Wax nebo Mothers® Waterless Wash & Wax a detailingový ručník, půjdou vám pak lépe odstranit. Větší zaschlé a naleptané skvrny vyžadují další pozornost a speciální čistič nebo leštěnku. Tomu se věnujeme v jiné kapitole tohoto průvodce.

Proces sušení obvykle zahrnuje další mytí. Např. mezidveřní prostory a mezery jen těžko umyjete při klasickém mytí, proto na ně přichází řada až po sušení. Naneste Instant Detailer nebo Waterless Wash & Wax na čistý ručník nebo utěrku a můžete tato místa snadno dočistit. Na houževnatou špínu však bude stále nutné použít mycí roztok a houbu.

Pokud chcete, aby lak zářil co nejvíce, aplikujte přípravek Spray Wax na mokrý povrch při sušení. Tato technika je populární způsob jak maximalizovat lesk. Při práci může být rychlý vosk Mothers® Speed® Spray Wax nebo California Gold® Spray Wax(složení obsahuje navíc lehké polymery podporující stávající vrstvu vosku) aplikován čistým mikrovláknovým ručníkem nebo přímo na povrch laku. Aplikujte rovnoměrnou vrstvu, stejně jako při tradičním voskování. Nechte ji trochu odpařit a pak ji rozetřete do sucha. Pracujte vždy po částech (jednotlivých dílech karoserie). Tento proces také poskytne další vrstvu ochrany mezi intervaly běžného mytí. Stejným způsobem můžete aplikovat i Mothers® Instant Detailer, ale nečekejte na odpaření a ihned ho začněte roztírat a vysoušet čistým mikrovláknem.

Uvodní obrázek k článku
Uvodní obrázek k článku

Waterless Wash and Wax – mytí bez vody

Co dělat když potřebujete umýt vozidlo a chybí vám to nejdůležitější, hadice s vodou? Přípravek pro mytí bez použití vody je vhodnou alternativou k tradičnímu mytí. Chemické vzorce přípravku Mothers® Waterless Wash & Wax mají extrémní lubrikační schopnosti, takže bezpečně zapouzdří a rozpustí nečistoty a špínu. Jednoduše postříkejte povrch, jedním mikrovláknem setřete prach a nečistoty a druhým, čistým mikrovláknem doleštěte.

Bezpečné sušení

    • Nepoužívejte ručník, kterým sušíte, na odstranění uvízlých nečistot, které jste při mytí přehlédli – riskovali byste poškrábání. Po dobu sušení mějte po ruce kbelík se šamponovým roztokem, abyste mohli případné zapomenuté nečistoty ihned omýt.

 

    • Jak již bylo zmíněno, nepoužívejte k sušení jelenici (syntetickou i přírodní). Kůže, zejména přírodní, vyvíjí velké tření, které vede k deformaci (nebo odlepení) vrstvy vosku. Kůže navíc nemá dlouhá vlákna pro bezpečné zachycení ostrých částic, takže je zde větší šance, že za pomoci kůže budete prach a špínu třít do laku a můžete ho poškrábat.

 

  • Kromě skel nepoužívejte při sušení gumové stěrky. Stěrka posbírá nečistoty a jedním tahem tak můžete poškrábat celý lak.

Při praní mikrovláknových ručníků a utěrek používejte omezené množství pracího prostředku a rozhodně nepoužívejte aviváž – v mikrovláknech by zůstaly zbytky chemikálií, které mohou kontaminovat vosk nebo zanechávat pruhy. Horká voda může narušit strukturu mikrovlákna, takže při praní používejte pouze vlažnou vodu, ať již mikrovlákno perete v pračce nebo ručně.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací